Wanneer een bezoeker van je website een aankoop doet of contact zoekt dan is dat een conversie: je hebt de bezoeker om weten te zetten naar een klant of een saleslead. Om dit aantal te verhogen, verbeter of optimaliseer je je conversies. Het is natuurlijk mooi als je veel verkeer naar je website genereert, maar de bedoeling is wel dat het je ook omzet oplevert. Conversie optimalisatie is daarom een belangrijk onderdeel van je online marketingstrategie. We leggen je conversie optimalisatie uit aan de hand van een voorbeeld:
Een webshop met 2000 bezoekers per maand genereert 150 betaalde verkopen. Dat komt neer op een conversiepercentage van 7,5%. Ditzelfde geldt voor een adviesbureau dat 2000 website bezoekers per maand heeft, waarvan er 150 contact opnemen. Het adviesbureau genereert online 150 salesleads en heeft dus een conversiepercentage van 7,5%.
Door optimalisatie van de website, stijgt het aantal salesleads van het adviesbureau naar 200. Het adviesbureau heeft zijn online conversie met 2,5% verhoogd: dit is conversieoptimalisatie. Conversie optimalisatie helpt om meer rendement uit website bezoekers te halen. Door onderstaande tips toe te passen neem je belemmeringen weg waardoor bezoekers sneller converteren naar klanten of salesleads!
Voer een zoekwoordenanalyse uit en bepaal op basis van de zoekresultaten je zeven belangrijkste concurrenten. Vergelijk de belangrijkste criteria en bepaal op basis daarvan je eigen propositie: waarom kiest een klant voor jouw bedrijf en niet voor je concurrent? Biedt je levering bijvoorbeeld gratis aan? Hoe onderscheid je je in betrouwbaarheid en ervaring? Formuleer met een combinatie van vergelijkingscriteria het onderscheidend vermogen waarmee je bezoekers aantrekt om bij jou te converteren tot klant.
Vanuit de analyses in tip 1. Leg je al snel de vinger op de technische oorzaken die conversie in de weg zit. Dit zijn onder andere foutmeldingen, traagheid, 404 meldingen en verkeerde links. Naast technische oorzaken is er ook functionele belemmering, deze ontdek je door naast het besluitvormingsproces, alle functionaliteiten zoals zoekfuncties, call-to-action buttons of contactformulieren te testen. Wanneer deze functionaliteiten niet werken, hindert dat het aankoopproces misschien niet, maar het maakt wel dat ze eerder afhaken.
Tot slot is er ook gevoelsmatige hinder die het besluitvormingsproces van je bezoeker kan belemmeren. Dit heeft met name te maken met twijfel en vragen over de betrouwbaarheid van je bedrijf, voorwaarden en de kwaliteit van customer service of van het product en/of dienst. Deze belemmeringen zijn te verhelpen door onzekerheden weg te nemen en het vertrouwen van bezoekers op je website te winnen.
Ga aan de slag met het wegnemen van je ontdekte vertragers of belemmeringen en maak het je bezoekers zo makkelijk mogelijk om voor jouw product of dienst te kiezen.
Gebruiksvriendelijkheid toets je door gebruikers mee te laten doen aan een onderzoek. Door feedback van een bezoeker te vragen, verkrijg je het beste inzicht. Het gaat over gemak toevoegen aan het proces van bestellen of contact opnemen waardoor de drempel voor een bezoeker nóg lager is om over te gaan op actie.
MEER WETEN? NEEM NU CONTACT OP MET ONZE SPECIALISTEN!