Technische website optimalisatie SEO

Een goedwerkende website is voor zoekmachines als Google een belangrijk beoordelingspunt bij het bepalen van de ranking. Een website moet immers gebruiksvriendelijk zijn voor de bezoeker. De techniek van de website speelt hier een grote rol in. Zo kan een slordige techniek zorgen voor een slechte(re) vindbaarheid.

 

Schone website code

Zoekmachine robots crawlen de broncode van een website. Op basis hiervan wordt de kwaliteit van de website bepaald en wordt deze geïndexeerd in de zoekmachines. Om het de spider van bijvoorbeeld Google gemakkelijk te maken om de inhoud van de website te indexeren, is een schone code essentieel. Wanneer een code rommelig is zal het beoordelen van de website lastig zijn en dit is nadelig voor de vindbaarheid. Een schone website code bevat externe Javascript en CSS bestanden, geen overbodige HTML code of onnodige plugins. Om dit grondig en goed te kunnen uitvoeren is kennis op het gebied van CSS en JavaScript noodzakelijk. Onze developers kunnen jou hier verder bij helpen.

Snelheid van een website

Een website moet snel zijn! Hieronder een aantal punten die invloed hebben op de snelheid van een website:

  • Browsercaching
  • Grootte Javascript, CSS of HTML code
  • Plugins
  • Reactietijd van server
  • Afbeeldingen
  • Omleidingen bestemmingspagina’s

Logische websitestructuur

Met een logische websitestructuur maak je het Google makkelijker om jouw website te begrijpen en te indexeren. Ook zal een bezoeker het pad van A naar B beter kunnen vinden, waardoor resultaten van een website verbeteren. De websitestructuur kan ondersteunt worden door:

  • Breadcrumbs: met de toevoeging van breadcrumbs geef je het navigatiepad weer op de webpagina. Zo weten zoekmachines welke content bij elkaar hoort.
  • URL opbouw: een duidelijke URL van de webpagina vertelt waar de pagina over gaat, maar ook wat de structuur is voorafgaand aan de pagina. Hiermee kun je de websitestructuur verduidelijken. Bijvoorbeeld: www.sprite-it.nl/online-marketing/seo
  • Sitemap XML bestand: De sitemap is de inhoudsopgave van de website voor de zoekmachines. Door deze op de juiste manier op te maken en in te dienen, krijgen de zoekmachines een lijst met de beschikbare webpagina’s. Dit versnelt en ondersteunt de juiste indexatie van de website.

Content en Techniek

Bij het invullen van de websitecontent moet er ook rekening gehouden worden met de SEO-techniek. Dit gaat in op de bekende Meta tags, HTML headings en Alt Titles. Het is belangrijk dat deze elementen door de webbouwer of webdesigner worden meegenomen bij de ontwikkeling van de website. Tekst dat over een afbeelding wordt geplaatst, wordt vaak zo ontwikkeld dat het geen HTML heading kan meekrijgen. Als dit nou net de belangrijkste informatie van de pagina is, is het erg zonde als een zoekmachine de waarde hiervan niet kan inzien. Er moet dan specifiek gekeken worden hoe dit technisch wel mogelijk wordt.

 

Meta tags

Meta Tags geven in de code de inhoud van de content van een specifieke webpagina weer. Deze informatie wordt uitgelezen door de zoekmachines om zo indexatieprioriteiten vast te stellen. Verder dienen de Meta tags als marketingmiddel. De Meta tags worden namelijk weergegeven in de zoekmachines.

 

HTML headings

HTML Headings zijn kortgezegd de hoofdstukindeling van webpagina’s. Ze bieden voor zowel de gebruiker als de zoekmachines een duidelijke structuur in de teksten en inhoud. Waar de hiervoor besproken Meta Tag overkoepelende informatie geven over een pagina, doen HTML headings dat in de tekst. 

 

Alt Titles

Met de Alt Title kunnen afbeeldingen worden getagd. Aan de hand hiervan kan Google de afbeelding "lezen". In de Alt Title staat dan ook een duidelijke beschrijving van wat er in de afbeelding wordt weergegeven. Dit onderdeel wordt vaak nog vergeten. Heeft jouw website deze mogelijkheid wel?

Een groot onderdeel binnen Search Engine Optimization is de techniek in een website. Dit onderdeel is complex en daarbij helpen wij je graag verder. 

 

Wil je weten hoe jouw website ervoor staat? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek

Voornaam
 
Achternaam
 
E-mailadres
  
Telefoonnummer
  
Bedrijf / Website
Interesse
 
Bericht
 
 

Sprite IT Web & Online Marketing, het marketingbureau voor het MKB

Krijn TaconiskadeAmsterdam1087 HW