Een nieuwe website; ga je voor Open Source, SaaS of Maatwerk?

11 augustus 2017

Een nieuwe website, vanwege een verouderd design of ontoereikende techniek is de keuze voor vernieuwing vaak snel gemaakt. Dan komt de volgende keuze en die is vaak een stuk lastiger; voor welk systeem kies je. Om hierbij te helpen maken heb ik een vergelijking gemaakt tussen deze drie mogelijkheden. Ik hoop dat je hierdoor eenvoudiger een keuze kunt maken tussen een Open Source systeem als WordPress & Joomla, SaaS zoals Wix & Jimdo of een maatwerk website. Dit is natuurlijk niet helemaal objectief, de vergelijking is gebaseerd op mijn bevindingen als Online Marketeer.

Functionaliteiten

Met functionaliteiten worden de verschillende mogelijkheden bedoelt die je als gebruiker kunt toepassen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan contactformulieren, showcases, bewegende banners etc.

De Open Source community is enorm. Daarom is er bijna geen enkele functionaliteit te bedenken waar niet al een plugin voor geschreven is. Dat is zowel het grote voordeel als nadeel van de Open Source systemen. Functionaliteiten zijn door middel van plugins snel en eenvoudig toe te voegen, daar komt vaak geen programmeur aan te pas. Grote plus dus. Maar als de beschikbare plugin nét niet doet wat jij wilt, moet de hele plugin omgebouwd worden. En dat gaat weer niet zónder programmeur. Ieder voordeel heeft zijn nadeel. 

De SaaS platformen zijn voorzien van een pakket met standaard functionaliteiten. Heb je daarbuiten iets nodig? Dan heb je veelal pech gehad. De SaaS platformen zijn ingericht voor een doelgroep die niet teveel eisen stelt aan specifieke functionaliteiten. In sommige gevallen kun je een uitbreiding kopen op het pakket, maar verwacht geen wonderen van deze platformen.

Qua maatwerk is het redelijk eenvoudig; alles wat je wilt kan gebouwd en toegevoegd worden. Dat is ook direct het nadeel; veelal worden toevoegingen op maat gebouwd. Dat betekent dat de aanvrager opdraait voor de kosten van het bouwen en implementeren. Je wordt dus nooit beperkt door het systeem, the sky is écht the limit met maatwerk.

Gedeelde winnaar: Open Source en Maatwerk; beide hebben voor- en nadelen. Afhankelijk van hoe specifiek jouw wensen zijn op het gebied van de functionaliteiten adviseer ik je om te kiezen tussen deze twee systemen.

3e plaats : SaaS – veel te beperkt en geen uitbreidingsmogelijkheden.

Veiligheid

Hoe veilig is de website en hoeveel invloed heb jij daar op? De systemen worden vergeleken op basis van standaard veiligheid en in hoeverre je het kunt upgraden en beheren.

Voor Open Source richt je zelf jouw hosting omgeving in. Je hebt dus zelf de kans om de server zo veilig mogelijk in te richten als je dat wilt. Verder zijn systemen als WordPress en Joomla vaak uit te breiden met beveiligingsplugins die het CMS weer extra beschermen. Denk hierbij aan plugins voor Brute Force Attacks of Two-Factor Authentication. Het nadeel is dat een gemiddelde Open Source site meer dan 10 verschillende plugins van verschillende makers heeft. Iedere plugin is afzonderlijk vatbaar voor hacks. Wordt één van de plugins gehackt, dan is de deur naar jouw site ook direct open. Je hebt het dus niet helemaal zelf in de hand.

De SaaS oplossingen zijn vaak grote corporate bedrijven. Je mag er dus vanuit gaan dat zij de veiligheid op orde hebben. Verder dan dit, kan je ook niet gaan. Je hebt namelijk zelf geen enkele controle over de veiligheid. Jouw website draait op hun servers en daar krijg je geen toegang toe. Je kunt dus helemaal niets zelf beheersen met betrekking tot de veiligheid.

Met een maatwerk website heb je volledige controle over alle aspecten van de veiligheid van jouw website. Jij geeft aan de webbouwer aan tot hoe ver hij/zij de veiligheid moeten borgen. Als jij de juiste opdrachten geeft, is dit dus de meest veilige optie en als je niet de juiste opdrachten geeft; dan is het te hopen dat jouw webbouwer goed met je mee denkt!

Winnaar: Maatwerk website – volledige controle over alle aspecten van de veiligheid.

2e plaats: Open Source – uitgebreide controle, maar de plugins zorgen toch voor een veiligheidsrisico.

3e plaats: Saas – Geen enkele eigen controle op de veiligheid.

Gebruikersgemak

Hoe eenvoudig is het systeem voor jou als gebruiker om te hanteren? Op zich niet geheel onbelangrijk, jouw website is één van je belangrijkste marketingkanalen, dus moet de website eenvoudig te gebruiken zijn voor jou als administrator.

Open Source websites zijn vaak ontzettend uitgebreid, de mogelijkheden als administrator zijn vaak oneindig. Dit is natuurlijk supermooi; als het je dagelijkse werk is,  want dan weet je precies wat je moet doen. Is dat niet het geval, dan is het vaak een beetje too-much. Want zeg nou eerlijk, wil jij je Permalinks aan kunnen passen?

SaaS is volledig gebouwd op de gebruiker. Met bijvoorbeeld Wix en Jimdo ‘sleep’ je zo jouw website in elkaar en met hetzelfde gemak voeg je teksten toe of doe je wijzigingen. Qua gebruiksvriendelijkheid is dit optimaal, je kan precies doen wat je moet doen; niets meer en niets minder.

Voor maatwerk geldt eigenlijk hetzelfde, het wordt namelijk speciaal voor jou op maat gemaakt. Dus qua gebruikersgemak krijg het precies zoals je het wilt hebben. Je kunt dan alles precies bewerken in de mate zoals jij dat wilt. Houd er wel rekening mee dat het fancy drag & drop systeem van de SaaS platformen veelal niet in de maatwerk systemen wordt gebouwd.

Winnaar: Saas – makkelijker kan bijna niet

2e: Maatwerk – uiteindelijk kun je het precies krijgen zoals je wilt, maar daar betaal je voor en uiteindelijk is het bijna nooit zo fancy als de SaaS oplossingen.

3e: Open Source – heel uitgebreid, maar dus ook veel mogelijkheden die niet iedereen nodig heeft en dus in kunt verdwalen.

Kosten

Niet geheel onbelangrijk, wat kost het om de website te laten ontwikkelen?

Open Source is in de basis gratis. WordPress, Joomla en Drupal zijn gratis te installeren. Qua kosten natuurlijk ontzettend interessant. Maar met alleen een installatie kom je er niet, je hebt nog hosting nodig en vaak plugins die niet altijd gratis zijn. Maar al met al is het qua kosten erg aantrekkelijk. Daar komt natuurlijk nog wel bij dat als je zelf niet kunt ontwikkelen, het raadzaam is om een ervaren developer in te huren.

SaaS platformen zijn gebaseerd op massa verkoop, dus veel gebruikers die voor relatief lage kosten een website kunnen bouwen en beheren. Je hebt het dan over bedragen van € 15,- tot € 50,- per maand. Ter vergelijking; fatsoenlijke hosting voor WordPress kost ook al snel € 20,-. Dus qua kosten is SaaS ontzettend interessant.

Maatwerk staat qua ontwikkelkosten ver boven de anderen, alles wordt namelijk op maat voor jou ontwikkeld, dus iedere stap in het proces kost geld. Van planning, functioneel ontwerp, visueel ontwerp tot het echt bouwen van de webapplicatie. Om een indicatie te geven, maatwerk websites beginnen rond de € 2.700,- euro en dat is een enorm verschil met € 19,95 per maand voor een Wix website.

Winnaar: SaaS – vaste lage kosten

2e: Open Source – relatief lage instappkosten

3e: Maatwerk – de hoogste kosten van de drie opties

Conclusie

Op basis van deze vergelijking worden de verschillende mogelijkheden als volgt gerangschikt

1e: Maatwerk – gemiddelde score 1,75. Qua functionaliteiten en veiligheid staat een maatwerk website ver boven de rest. Op het gebied van het gebruikersgemak moet het de SaaS oplossingen voor laten. Maatwerk heeft de hoogste kosten, maar zelfs die verloren vergelijking kan niet voorkomen dat dit de meest complete optie is.

2e: Open Source – gemiddelde score 2,66. Qua score eindigt Open Source eigenlijk gelijk met de SaaS oplossingen. Waar Open Source qua functionaliteit wint, verliest het op gebruikersgemak. Als Online Marketeer gaat mijn voorkeur uit naar een goed werkende website en niet zozeer naar een eenvoudig bedienbare website. Daarom staat Open Source 2e, het is uiteindelijk een niet helemaal objectieve vergelijking.

3e: Saas – gemiddelde score 2,66. SaaS eindigt als laatste, maar zeker niet als slechtste. Ik ben persoonlijk fan van SaaS oplossingen, ze maken namelijk ons vakgebied toegankelijk voor iedereen. Dat blijkt wel uit het gebruikersgemak en de kosten. Het is niet het toonbeeld van ‘de beste website’, maar dat hoeft ook niet. De SaaS doelgroep is ook niet altijd op zoek naar een perfecte website, maar naar een functionele, voordelige website. En dat is precies wat ze doen!

 

Krijn TaconiskadeAmsterdam1087 HW