Magento 2: is het al tijd om over te stappen?

21 oktober 2016

Magento is met een marktaandeel van 17% één van de grootste e-commerce platformen. Het staat bij gebruikers en developers bekend als een betrouwbaar en uitgebreid platform. Afgelopen jaar is de nieuwste versie van Magento gelanceerd: Magento 2. De nieuwste versie van Magento is een volledig nieuwe engine, wat overstappen van Magento 1 een interessante uitdaging maakt. Heeft u een Magento 1 webwinkel en wilt u weten of het voor u al tijd is om over te stappen? Wellicht dat we met dit artikel de keuze eenvoudiger maken!

Magento 1: Bedankt voor 9 goede jaren

Magento ondersteund de eerste versie nog ruim 2 jaar, dus wat dat betreft is er geen direct noodzaak om vandaag nog over te stappen. Het is wel belangrijk om te onthouden dat ‘ondersteunen’ in dit geval gelijk staat aan ‘onderhouden’. De huidige versie zal dus veilig gehouden worden, maar verwacht geen nieuwe functionaliteiten.

Magento 1 staat bekend om de uitgebreide functionaliteiten en de vrijwel ongelimiteerde mogelijkheden. Helaas staat het ook bekend om de trage basiscode. Magento 1 is ook al op leeftijd, de basiscode bestaat al ruim 9 jaar. Dit betekent dat een niet-geoptimaliseerde versie van Magento 1 niet meer voldoet aan de snelheidseisen die gebruikers tegenwoordig stellen aan een webwinkel.

Magento 2: Welcome to the future

Magento 2 is vanaf de grond opnieuw opgebouwd. Dit betekent dat de Magento Core totaal anders is dan bij Magento 1. Hierdoor zijn er in Magento 2 veel nieuwe functionaliteiten mogelijk, zoals de standaard ondersteuning van PHP 7,  maar het brengt ook een grote uitdaging met zich mee: ‘Even’ overstappen vanaf Magento 1 is niet mogelijk. Om te migreren van Magento 1 naar 2 moet er een hele nieuwe installatie gedaan worden van Magento, waarna stap voor stap de oude webwinkel overgezet moet worden. Gelukkig is productdata overzetten wel relatief eenvoudig.

En dan hebben we ook direct alle nadelen van Magento 2 gehad. Verder alleen maar goed nieuws onder zon. Magento 2 is vele malen gebruikersvriendelijker dan zijn voorganger, met name voor webshopeigenaren. De interface is veel intuïtiever, het basisthema is responsive en als eigenaar kun je zelf aanpassingen doorvoeren in het thema.

Door gebruik van nieuwe technieken en de nieuwe Magento Core zijn de webshops in de basis al veel sneller. Met een klein beetje professionele optimalisatie zal de webwinkel zo snel zijn, dat bijna niemand gelooft dat het Magento is.

Dus, overstappen of niet?

Uiteindelijk wel, want over 2 jaar verhuist Magento 1 naar het museum. Maar er is geen noodzaak om vandaag direct over te stappen. Wel adviseren wij u om met een Magento expert alvast de voorbereidingen te treffen voor een overstap. Hoe beter deze is voorbereid, hoe soepeler de migratie zal verlopen en hoe lager de kosten uiteindelijk zullen zijn.

Heeft u nog geen webwinkel en gaat u deze nieuw laten ontwikkelen? Start dan direct met Magento 2 want nu investeren in Magento 1 betekent een dubbele investering in de aankomende 2 jaar. Wilt u even sparren over de mogelijkheden van Magento 2? Bel dan met onze developers op 020-2621330.

Krijn TaconiskadeAmsterdam1087 HW