Nationale Check Je Wachtwoorden Dag

24 november 2016

Een veilig wachtwoord is belangrijk

Het Content Management Systeem (CMS) van uw website, clouddiensten, uw office 365 account, LinkedIn-profiel of Google account. Voor al deze online diensten heeft u een wachtwoord nodig. Het aantal verschillende wachtwoorden kunt u waarschijnlijk niet op één hand meer tellen en deze steeds weer moeten veranderen doet u liever ook niet. Als specialist op het gebied van IT en veiligheid willen wij u vertellen dat het wel belangrijk is om bewust met uw wachtwoorden bezig te zijn. In dit artikel vertellen we u waarom dit zo belangrijk is, waar een goed wachtwoord aan voldoet en wat de trends zijn op dit gebied. En dit allemaal op Nationale Check Je Wachtwoorden Dag: 24 november!

Bewust omspringen met uw wachtwoorden

Het meest gebruikte wachtwoord is ‘12345’ of ‘password’. Simpele wachtwoorden maken het voor hackers en spam-bots gemakkelijk om toegang te krijgen tot een online account. Het doel van deze toegang loopt uiteen, van het verkrijgen van betalingsgegevens, tot het hacken van een website.

Tips voor meer veiligheid

U wilt niet dat een hacker met uw gegevens er vandoor gaat. Het is daarom van belang om bewust met uw wachtwoordgebruik om te gaan. Zie hieronder een aantal veiligheidstips.

  • Het wachtwoord moet minimaal bestaan uit 10 karakters, met een hoofdletter en leesteken(s).
  • Laat een jaartal, geboortedatum, voor- of achternaam of andere persoonsgegevens achterwege in uw wachtwoord.
  • Noteer het wachtwoord niet. Dit gebeurt regelmatig op een computer of mobiel, wat zich kan vormen tot een lek.
  • Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor verschillende online diensten.
  • Zorg ervoor dat uw software, zoals het CMS van uw website, up to date is. Dit zorgt er voor dat het systeem goed beveiligd is.
  • Kijk uit met het installeren van software vanaf het internet. Installeer alleen software van betrouwbare bronnen.
  • Verander het wachtwoord eens in de 90 dagen. Pin dit vast in uw agenda zodat dit niet vergeten wordt. Bij sommige diensten wordt er een automatische melding gegeven.
  • Onvoorspelbare wachtwoorden gaan boven complexe wachtwoorden. Combineer bijvoorbeeld 2 woorden met elkaar met leestekens en cijfers er in verwerkt. Dit is onvoorspelbaar en daardoor veiliger.
  • Voor het onthouden van al uw wachtwoorden kunt u gebruik maken van een wachtwoordtool, zoals Keepass. Deze tool zorgt ervoor dat wachtwoorden lokaal en versleuteld worden opgeslagen (en niet online!).

Ontwikkelingen rondom wachtwoorden

Op het gebied van wachtwoorden zijn er ook trends zichtbaar. Iets wat steeds vaker voorkomt is het gebruik van een zin als wachtwoord. Een wachtwoordzin van meer dan 10 karakters is lastiger te kraken dan een wachtwoord van minder dan 10 tekens met speciale leestekens en cijfers. Daarbij schijnt het makkelijker te zijn om een zin te onthouden, dan een nietszeggende reeks met tekens. Als u er voor kiest om een wachtwoordzin toe te passen, let er dan op dat u alles aan elkaar schrijft.

Bijvoorbeeld: Mijngeluksgetal=#14

Op Nationale Check Je Wachtwoorden Dag zal u wellicht even stil staan bij uw wachtwoordgebruik. Echter is het verstandig dat u dit vaker of liever nog; altijd doet. Voor u het weet komt er gevoelige informatie bij de verkeerde personen terecht door een hack of worden uw klanten benaderd met spam door een onveilig wachtwoord. Heeft u nog vragen over de inzet van wachtwoorden? Neem gerust contact op met onze IT specialisten.

Krijn TaconiskadeAmsterdam1087 HW