Reflecteren Op 2023: Hoe Succesvol Was Jouw Online Marketing Strategie?

29 januari 2024

En wat je mag verwachten van een marketing specialist

Aan het begin van het jaar is het goed om de balans op te maken: Hoe succesvol was onze online marketing aanpak in 2023? En past de toen gekozen strategie nog bij de koers en ambities van jouw bedrijf? Hebben de KPI’s waarmee je nu succes meet, zich met jouw onderneming mee ontwikkeld? Reflecteren op je online marketing aanpak en successen is nodig om te leren en optimaliseren. Het helpt je om een nieuwe, passende strategie te bepalen. De uitgangspunten waar je vorig jaar je strategie op baseerde, zijn nu waarschijnlijk niet meer de juiste. 

In deze blog nemen we je mee in een uitgebreide checklist voor het evalueren van je online marketingprestaties en bieden we nieuwe inzichten om je strategie voor 2024 aan te scherpen.
Van het analyseren van websiteverkeer en conversieratio's tot het diepgaand onderzoeken van klanttevredenheid en feedback, we pakken het allemaal mee. Dus, pak je marketingrapporten erbij en laten we samen ontdekken hoe succesvol je werkelijk was in 2023!

Het vaststellen van marketingdoelen

Evaluatie van 2023: waren jouw doelstellingen duidelijk?

Voordat we dieper in de analyse van KPI's duiken, is het belangrijk om je marketingdoelen van 2023 onder de loep te nemen. Waren deze doelen duidelijk en meetbaar? Succes in marketing is niet alleen het behalen van random getallen, de KPI’s die je vaststelt moeten daadwerkelijk bijdragen aan je bedrijfsdoelstellingen. Begin met een eenvoudige vraag: Wat wilde je in 2023 bereiken met online marketing? Was het:

  • Vergroten van merkbewustzijn;
  • Het stimuleren van online verkopen;
  • Het verhogen van klantbetrokkenheid?

Deze verschillende doelen, vragen om een andere benadering en succesmetriek. Bijvoorbeeld, als het doel was om het merkbewustzijn te vergroten, kun je uitgaan van metrics zoals:

  • Websiteverkeer
  • Social media engagement
  • Positie in zoekmachines

En voor het stimuleren van verkopen, zou je focus meer op conversieratio's en klantwaarde moeten liggen. Een heldere doelstelling aan het begin van het jaar vormt de basis voor een effectieve marketingstrategie. Alleen als je je bedrijfsdoelstellingen écht scherp hebt, kun je KPI’s vast stellen die daarop aansluiten!

 Refelctie 2023 en advies 2024

 

 

Bepalen en meten van marketing succes

Succes in online marketing: meer dan alleen getallen

Het meten van je online marketing succes is best een complex. Het gaat niet alleen om hoge getallen in je rapporten, maar om wat die cijfers daadwerkelijk zeggen.
Dit is hoe je succes kunt definiëren en meten op een manier die zinvol is voor jouw bedrijf:

 

 

1. Definiëren van succes

Voor de één betekent succes dat je een hoog volume aan websiteverkeer genereert, terwijl het voor gaat om het verhogen van de conversieratio.  En, als je een e-commerce site runt, kan de definitie van een conversie een verkooptransactie zijn. Maar voor een organisatie in dienstverlening, kan een conversie betekenen dat iemand contact opneemt via de website. Definieer welke resultaten je online moet behalen om bij te dragen aan je bedrijfsdoelstellingen. Dit kunnen commerciële doelstellingen, groeidoelstellingen (recruitment) of merk- en reputatieversterkende doelstellingen zijn. Denk hierbij aan het vergroten van naamsbekendheid, het versterken van merkloyaliteit, of van je positie als kennisleider. Ook kan het gaan om het stimuleren van betrokkenheid en interactie met je doelgroep, om zo een sterke community te creëren.

2. Opzetten van KPI's

Het opzetten van de juiste Key Performance Indicators (KPI's) is nodig om succes te meten. Deze KPI's moeten direct gekoppeld zijn aan je doelstellingen. Gebruik metrics zoals websiteverkeer, conversieratio, kosten per acquisitie (CPA), Click-Through-Rate (CTR) en Return On Investment (ROI) om een duidelijk beeld te krijgen van je prestaties. Bijvoorbeeld, als je doel is om de merkbekendheid te vergroten, kunnen KPI's zoals websiteverkeer, zoekmachineposities en betrokkenheid op sociale media belangrijk zijn. Voor het verhogen van verkopen zijn conversieratio en klantwaarde (CLV) meer relevante KPI's.

We zetten de belangrijkste en meest gebruikte  KPI’s in online marketing, voor je op een rijtje:

Conversieratio

De conversieratio is een KPI die het percentage bezoekers aangeeft dat een actie uitvoert op je website. Afhankelijk van wat je doel is, kan dit een aankoop zijn of bijvoorbeeld het aanmelden voor een nieuwsbrief. Door deze ratio te analyseren, krijg je inzicht in de effectiviteit van je website en landingspagina's, bij het omzetten van bezoekers in leads of klanten.

Kosten per Acquisitie (CPA)

Kosten per Acquisitie (CPA) is een metric die de totale kosten om een nieuwe klant te werven meet. Met deze KPI geeft de efficiëntie en rentabiliteit van je marketingcampagnes weer. Een lagere CPA duidt op een efficiëntere acquisitiestrategie, terwijl een hogere CPA erop wijst dat er optimalisatie nodig is.

Click-Through Rate (CTR)

CTR meet het percentage van de mensen dat op een link of advertentie klikt ten opzichte van het totale aantal mensen dat de link of advertentie heeft gezien. Het laat zien of je advertentie of e-mailcampagne, effectief, interesse genereert. Bijvoorbeeld, als een advertentie 100 keer wordt getoond en er 5 keer op wordt geklikt, dan is de CTR 5%.

Return on Investment (ROI)

Met ROI meet je de winstgevendheid van je marketinginspanningen. Het ROI percentage bereken je door de omzet uit marketingcampagnes af te trekken van de kosten voor die campagnes. Een positieve ROI betekent dat je marketingstrategieën effectief zijn en meer inkomsten genereren dan ze kosten!

Klantwaarde (CLV)

Klantwaarde (Customer Lifetime Value, CLV) is de voorspelde nettowinst die een klant zal genereren gedurende de gehele relatie. Deze KPI is van helpt bij het plannen van langdurige marketingstrategieën en klantrelatiebeheer. Het verhogen van de CLV zorgt voor groei en stabiliteit.

Bouncepercentage

Het Bouncebackpercentage is het percentage bezoekers dat je site verlaat na slechts één pagina te bekijken. Dit kan komen door (gebrek aan) relevantie of kwaliteit van je landingspagina's. Bounceback rate geeft inzicht in de aantrekkelijkheid van je website en waar verbetering in content nodig is, om bezoekers langer vast te houden.

 Hoe stel je e-mail KPI's in?

 E-mailmarketing KPI's

Voor effectieve e-mailmarketing zijn KPI's zoals openingspercentages, klikfrequenties en conversieratio's belangrijk. Deze metrics bieden inzicht in hoe goed je e-mailcontent het bij de ontvanger doet en of ze aanzetten tot actie. Een hoge openingsrate wijst op sterke subjects en timing. Een hoge klikfrequentie laat zien dat je content goed aansluit bij de interesses van abonnees, omdat ze daadwerkelijk doorklikken. Door deze diverse KPI’s te blijven monitoren krijg je een goed beeld van je marketingprestaties en de effectiviteit van je strategie. Passende KPI’s zijn echt nodig om je online strategie te optimaliseren en prestaties te verbeteren!

3. Flexibiliteit

Je bedrijf ontwikkelt zich, net als de wereld van online marketing. Daarom is het belangrijk om de context te begrijpen en flexibel te zijn in het evalueren en bijstellen van KPI’s.  Als de marktomstandigheden veranderen of als je nieuwe inzichten verkrijgt, moet je je strategie aan durven te passen. Wat vorig jaar werkte, werkt het komende jaar misschien niet meer. Leer dus van de data en maak aanpassingen om je doelen te bereiken.  Zorg ervoor dat je continu evalueert en aanpassingen maakt.

Hoe je continue verbetering in stand houdt? Dát antwoord ligt in ‘Rapportages en Prestatieanalyse’:

Rapportages en prestatieanalyse

Het ontcijferen van jouw marketingprestaties

Heb je helder wat succesvolle online marketing voor jouw bedrijf inhoudt? Dan is het belangrijk dat je ook regelmatig rapportages genereert en regelmatig prestatieanalyses uitvoert!
Om de effectiviteit van je marketingstrategie te meten en te begrijpen hoe je deze verbetert, zijn de volgende stappen belangrijk:

REFLECTEREN OP 2023 HOE SUCCESVOL WAS JOUW ONLINE MARKETING STRATEGIE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Het Rapportageproces

Zorg ervoor dat je zelf regelmatig een rapportage genereert of dat jouw online marketing agency dit voor jou doet. Waar moet zo een rapportage aan voldoen? En wat mag je daarin verwachten?
Een goede rapportage geeft een duidelijk beeld van hoe je marketinginspanningen presteren tegenover de vastgestelde KPI's. Zo’n rapportage moet zich niet alleen focussen op de 'wat', maar ook op de 'waarom' en 'hoe'. Bijvoorbeeld, als je een toename in websiteverkeer ziet, is het belangrijk om te begrijpen waar die bezoekers vandaan komen en wat hen aantrekt. Daarnaast is consistente rapportage belangrijk. Of het nu maandelijks of per kwartaal is, het bijhouden van je prestaties is écht belangrijk om te analyseren, te leren en bij te stellen!

2. Analyse van prestaties

De data op zich zegt niet zoveel, een goede analyse op die data wel! Ontdek trends, patronen en afwijkingen. Als er bijvoorbeeld een je een daling in de CTR van je advertenties zichtbaar is, onderzoek dan waarom dit gebeurt. Dit kan te maken hebben met de advertentie-inhoud, de doelgroep, of misschien de plaatsing van de advertentie? Segmentatie kan je helpen om verschillende aspecten van je marketingstrategie te isoleren en te begrijpen hoe elk deel presteert. Gesegmenteerde analyse kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld per kanaal, doelgroep, of soort content.

3. Actiegerichtheid

Uit je analyse moeten actiegerichte inzichten voortkomen. Als je bijvoorbeeld merkt dat bepaalde soorten content beter presteren dan andere, dan kun je ervoor kiezen om meer van die content te produceren. Zo blijf je optimaliseren en je doelen behalen.

Dus hoe pak je dat aan voor 2024?

• Heldere doelstellingen
• Succes definiëren
• KPI’s vastleggen
• Rapporteren
• Data afzetten tegen de KPI’s
• Analyseren
• Leren en bijstellen
• Repeat!

We hebben zoveel mogelijk inzichten gedeeld om je op weg te helpen naar een succesvol 2024! Het is veel informatie en afhankelijk van je huidige aanpak, misschien wat overweldigend…
Wat succes voor jouw bedrijf betekent, hoe jouw strategie eruit moet zien en welke inzichten jij nodig hebt om te groeien….tja, dat is onmogelijk om te delen in zo een artikel. Maar we helpen héél graag om een strategie, een aanpak, rapportages en analyses op maat te maken. 

Neem contact met ons op, dan maken we van 2024 gegarandeerd een succes!

Voornaam
 
Achternaam
 
E-mailadres
  
Telefoonnummer
  
Bedrijf / Website
Interesse
 
Bericht
 

Krijn TaconiskadeAmsterdam1087 HW