Van Onderbuikgevoel Naar Gefundeerde Keuzes Met AB Testing

09 september 2016

Meten is weten. Een veelgehoorde zin (in marketingland). Niet de meest sexy uitspraak maar wel geheel toepasbaar hoe ik omga met online resultaat. Waar we in het dagelijks leven bij het maken van keuzes naast onze ratio ook voor een heel groot deel afgaan op het onderbuikgevoel, kan ik dat tijdens het werk als online marketeer niet al te veel doen. Mijn voorkeuren zijn immer niet altijd die van een ander. Om die reden optimaliseer en evalueer ik op dagelijkse basis mijn werkzaamheden. Zo ook aanpassingen op websites. Dat doe ik doormiddel van A/B testing.

Website optimalisatie in een notendop

Zoals gezegd; weg met het onderbuik gevoel! We hebben allemaal weleens ideeën dat iets beter zou kunnen werken als het net iets anders is ingericht. Maar is dat ook echt zo? Vindt iedereen het beter werken of alleen jij? A/B testing geeft je de mogelijkheid om die hypothese te testen.

Zo wil je bijvoorbeeld weten of de Bestel-knop in je webshop beter werkt als deze groen is in plaats van blauw. Omdat je denkt dat deze dan beter opvalt (en daardoor sneller converteert) op de pagina. Klinkt als een redelijke test. Met een A/B test, zet je in een test variant A, de huidige blauwe knop weg tegen variant B, de groene knop.

A/B programma’s of software

Dit wordt gedaan middels A/B-test programma’s. Deze programma’s zorgen ervoor dat het binnenkomende verkeer (50/50 of 75/25 procent bijvoorbeeld) verdeeld wordt over de variaties. Ook wordt er bijgehouden hoeveel mensen er op de knoppen geklikt hebben. Aan de hand van deze resultaten berekent het programma een winnaar. Welke knop heeft in verhouding beter gepresteerd of geconverteerd? Zo kun je na verloop van tijd bepalen welke variant het beste geschikt is voor de pagina.

Er zijn legio aan programma’s die gebruikt kunnen worden voor A/B testing. Wij gebruiken zelf Optimizely. Optimizely kenmerkt zich door de grootte variatie aan testmogelijkheden, goede website integratie en eenvoudige rapportages. Hierdoor wordt testen niet alleen voor jou heel nuttig maar worden de variaties ook zo natuurlijk mogelijk weergegeven op de webpagina. Wel zo fijn voor de eindgebruiker, je klant.

Wat kun je A/B testen?

De mogelijkheden zijn haast eindeloos. Voor zowel ‘gewone’ website optimalisatie als de doelgerichte conversieoptimalisatie zijn A/B testen geschikt.

Website optimalisatie is het optimaliseren van website content voor een overall beter presterende website. Dus het beter leiden van bezoekers door de website, zodat ze terecht komen op de pagina’s die je wilt. Denk hierbij aan het testen van paginatitels, afbeeldingen, volgorde van de (menu)knoppen en weergave van de paginacontent.

Conversieoptimalisatie is het optimaliseren van de website of pagina’s van de website met als voornaamste doel dat er meer aankopen worden voldaan of leads worden behaald. Hierbij zijn testen op call-to-actions, vermelding van prijzen of de unique sellings points erg interessant.

Bij zowel website optimalisatie als conversieoptimalisatie, kunnen de elementen getest worden op locatie binnen het webplatform, zoals boven de vouw of links of rechts in beeld. Ook kleur, grootte en inhoud of de combinatie met andere elementen zijn interessant om te testen.

Praktijkvoorbeeld A/B testing

Nu ben je waarschijnlijk nieuwsgierig geworden hoe zo’n test er dan uit kan zien. Hieronder een voorbeeld van een uitgebreide A/B test. Eigenlijk is het geen A/B test maar een Multivariate test. Multi hoe? Een multivariate test is een test waarbij naast versie A en B, ook een versie C en/of D getest worden. Vier verschillende opties worden hierbij simultaan getest.

De bezoeker krijgt ze gelukkig niet allemaal te zien. Bezoeker 1 kan versie A zien, bezoeker 2 versie B enzovoort. Als bezoeker 1 versie A gezien heeft, zal deze voor de loopduur van de test, versie A blijven zien. Zo kan er bij de websitebezoekers geen verwarring ontstaan. Wel zo fijn.

Multivariate test voor conversieoptimalisatie

Voor een groot Nederlands opleidingsaanbieder in de zakelijke markt, is er een test uitgevoerd op de webpagina met het trainingsaanbod. In het Google AdWords account van deze klant, viel het mij op dat advertenties met de zin ‘de meest gekozen opleiding’, beter presteerde dan andere advertenties. Door deze constatering, wilde ik testen of dit ook een positieve invloed zou kunnen hebben op het gedrag van de websitebezoekers.

Het testtraject bestond uit een deel 1 en een deel 2. Deel 1, ging in op een andere paginatitel en het al dan niet weglaten van de Neem optie-knop. (Om zo meer aandacht over te houden, voor de belangrijkste knop.)

Deel 1: Origineel (A)

 AB testing versie A

Deel 1: Test variaties B, C, D en E

AB testing met multivariate testen

De procentuele verschillen zal ik je besparen maar uit de eerste test kwamen de volgende resultaten naar voren:

  • De paginatitel ’De meest gekozen opleiding’, had een overall beter effect op het klikgedrag van de paginabezoekers. Zo werd er meer geklikt op de gehele webpagina én op de knop Inschrijven.
  • Het weglaten van de Neem optie-knop had een klein positief effect op de Inschrijvingsknop klikken.
  • Het weglaten van de afbeelding had geen positief effect op het klikgedrag.

Om de testresultaten van het weglaten van de Neem optie-knop wat extra te funderen, zijn deze opties nog een keer tegen elkaar weggezet.

Deel 2: test variaties B-2 en C-2

 AB testing versies B en C naast elkaar

De winnaar is uiteindelijk de test met alleen de titel aanpassingen geworden. Om welke reden dan ook, heeft de kleine (naar mijn idee enigszins nutteloos ogende) afbeelding met groene band toch een positief effect op de pagina. Ook werkt de Neem optie-knop goed op de pagina om de algehele klikfrequentie van de pagina te verhogen. Waarschijnlijk geeft dit de paginabezoekers een vorm van geruststelling dat hun inschrijving niet meteen definitief hoeft te zijn.

Meer weten of ook elementen van jouw website laten testen? Neem contact op!

Krijn TaconiskadeAmsterdam1087 HW