Weet u wat vrijheid voor impact heeft?

05 mei 2017

5 mei vieren we traditioneel onze vrijheid; we vieren dat we vrij zijn van oorlog en onderdrukking. In 2017 is dat al het 72e jaar op rij dat we vrij zijn van oorlog en onderdrukking. Toch hoor ik regelmatig nog mensen zeggen: ‘ik wil gewoon vrij zijn’. Dit betekent gelukkig niet dat ze thuis onderdrukt worden, maar vrijheid heeft voor de jongere generaties een andere betekenis gekregen. Vrij zijn betekent voor hen: altijd en overal toegang hebben tot informatie, online zijn waar en wanneer ze willen en zelf keuzes mogen maken over van alles en nog wat. Door de technologische ontwikkeling kunnen ze deze eisen ook stellen, want in theorie is het allemaal mogelijk. Maar dit betekent wel een fundamentele verandering op het gebied van IT beheer en Marketing, heeft u daar weleens bij stilgestaan?

“Waar ben je?”

Ik ben nog niet zo oud, vind ik zelf. Ik zat in de 2e klas van de middelbare school toen de mobiele telefoon zijn opmars maakte. En het heeft zeker tot m’n eindexamen geduurd voordat ik gewend was aan de vraag; "waar ben je?". Daarvoor vroegen we elkaar dat niet. Dat wisten we wel; hij/zij was thuis anders kon de telefoon niet beantwoord worden – logisch. Ik irriteerde me dan ook mateloos aan deze vraag.

20 jaar geleden had ik nooit kunnen voorzien dat deze vraag zo’n belangrijke rol zou gaan spelen in mijn professionele leven. Als Marketeer is deze vraag namelijk ontzettend relevant. Als ik namelijk weet waar mensen zijn, weet ik ook hoe en waarmee ik ze het beste kan benaderen. En tegenwoordig kan ik ook veel beter ‘zien’ waar mensen zijn. Bovendien zijn er nu zo immens veel devices online dat het verspreiden van de marketing boodschappen een stuk diverser is. Het heeft 34 jaar geduurd na de 1e mobiele telefoon voordat Apple er in 2007 volledige internettoegang op kreeg. Nu – slechts 10 jaar later – zijn onze thermostaat in de huiskamer, onze gaskraan in de kelder, onze auto’s en onze afvalcontainers verbonden met internet. Helaas kunnen we nog niet naar ieder device een marketingboodschap sturen, maar dat is een kwestie van tijd. Dus we houden hier al wel rekening mee in de marketing strategieën die we vandaag opstellen.

Android is traag en Apple is overpriced

Mijn eerste zakelijke telefoon was een HTC. Type weet ik niet meer, maar je kon er helemaal niks mee alleen bellen, sms’en en e-mailen. Dat was wat ik kreeg, daar was geen discussie over. Die telefoon was eenvoudig te beheren door de IT’ers, was betrouwbaar en deed wat er moest gebeuren. Tegenwoordig komt u daar als werkgever niet meer mee weg. Probeer maar eens aan een UX designer te vertellen dat hij op een Microsoft PC moet werken omdat dit het beste past in de IT infrastructuur. De kans is groot dat hij/zij enkel met Apple wil werken en dus de PC niet eens aanzet, waarschijnlijk de deur uit loopt of in het beste geval zijn/haar Macbook pakt en ‘offline’ aan het werk gaat.

Het is tegenwoordig ‘normaal’ om zelf te kiezen op wat voor apparaat u werkt. Daarom zien we in de afgelopen jaren steeds meer dat organisaties kiezen voor een Bring Your Own Device (BYOD) strategie. Ze laten werknemers een eigen device (laptop, telefoon of tablet) meenemen. Dit scheelt in de kosten, want het bedrijf hoeft de hardware niet aan te schaffen. Ze moeten alleen wel zorgen dat ze de datastromen kunnen beheren en dat de medewerkers probleemloos kunnen ‘inpluggen’ in het bedrijfsnetwerk. En juist dat laatste brengt weer een aantal veiligheidsrisico’s met zich mee, die zeker niet vergeten mogen worden.

Alleen ‘met de tijd mee gaan’ kan niet meer

De wereld verandert razendsnel. De vrijheid en flexibiliteit die consumenten eisen wordt steeds meer ingewilligd door de technologische veranderingen. Als u ‘met de tijd meegaat’ bent u per definitie te laat, daarvoor verandert onze omgeving te snel.  

De flexibiliteit en vrijheid die mensen tegenwoordig willen heeft voor organisaties dus flink wat impact. Of het nu gaat om de flexibele werksituatie van uw medewerkers of om de marketing op verschillende devices; de kans is groot dat u hier nog niet optimaal op ingericht bent. Ik hou van goede koffie. Als u dat regelt, dan kom ik graag verder praten over dit onderwerp!

    

Krijn TaconiskadeAmsterdam1087 HW