Het is voor je bedrijfscontinuïteit belangrijk dat je medewerkers altijd vlot kunnen werken. Echter is dat niet altijd vanzelfsprekend. Bij het uitvallen van een server, crashen van een computer of het voordoen van een ander ICT probleem, is het voor je bedrijfscontinuïteit belangrijk dat je een goede back-up van jouw digitale omgeving heeft. De praktijk wijst uit dat dit vaak niet genoeg is. Een Disaster Recovery Plan (DRP) is wat je hierbij nodig heeft om de downtime van je ICT omgeving en dataverlies te minimaliseren en zo business continuïteit te bevorderen.
Bedrijfsprocessen en systemen worden steeds kritischer en afhankelijker van elkaar. Indien één van de twee niet beschikbaar is zal dit een grote impact hebben op het reilen en zeilen in jouw organisatie. Een brand, een crashende computer of een virus verspreid via de e-mail. Wanneer er zich een ICT probleem voordoet, kunnen de gevolgen groot zijn. Hoe lang kan jouw onderneming zonder de ondersteunende processen en systemen? Kan je bedrijf een dag zonder CRM- of ordersysteem? Heb je enig idee wat financiële impact is bij downtime?
Falende hardware of software is een oorzaak dat vaak voorkomt bij downtime of dataverlies. Een harde schijf kan zijn levensduur bereiken of een programma kan crashen, waardoor data verloren gaat. Wat ook vaak voor problemen zorgt is een stroomstoring, waardoor bijvoorbeeld servers niet meer kunnen draaien. De stroomstoring resulteert dan dus in hardware problemen.
Naast technische mankementen zijn er nog de menselijke fouten die vaker voorkomen dan gedacht wordt. Een verkeerde stekker uit het stopcontact of het aanklikken van een virusgevoelige banner, het komt wel degelijk voor op de werkvloer.
Een andere oorzaak waar we minder invloed op hebben zijn de calamiteiten. Onverwachte gebeurtenissen als een brand of lekkage komen helaas voor. Ook hier kan een veilige ICT omgeving voor opgebouwd worden, die onder andere zorgt voor de juiste backups van je digitale bestanden.
In het Disaster Recovery Plan wordt er vastgelegd hoe medewerkers moeten handelen en welke ICT-systemen in werking gesteld worden bij een calamiteit. Met een Disaster Recovery Plan worden onnodige kosten en extra tijdsverlies bespaard. Een uitgedacht plan zorgt ervoor dat er direct gehandeld kan worden bij het voordoen van problemen. Disaster recovery Plan is vaak onderdeel van een groter Business Continuïteit plan.
De stappen in een Disaster Recovery Plan zijn in elk bedrijf en bij elke situatie anders. Zo kregen wij recentelijk een melding van een klant die de juiste documenten niet kon bereiken. Het probleem in dit geval was dat de enige server van het bedrijf offline was. Diezelfde ochtend waren wij nog op locatie om verder te onderzoeken waarom de server niet startte. Het bleek een hardware-probleem te zijn waarbij een onderdeel vervangen moest worden. Het aanleveren van de juiste onderdelen kan soms wat tijd in beslag nemen. Gelukkig kon de klant weer snel aan het werk door onze Sprite in a Box service. Sprite in a Box nam het werk van de server over tot deze hersteld was.
Onderstaande vraagstukken zijn van belang als het gaat om de inventarisatie van je Disaster Recovery of Business Continuïteit Plan.
Het kan zo zijn dat je niet direct alle vragen kunt beantwoorden. Wij helpen je graag met het inventariseren van je situatie. Bekijk onze oplossingen of neem direct contact op en stel je vragen direct aan één van onze ICT-specialisten.