Opzetten Van Een Nieuwe Magento 2 Webshop

05 juli 2017

Het development team van Sprite IT bestaat uit ervaren Magento ontwikkelaars. Het vernieuwde Magento 2 kwam dan ook niet uit de lucht vallen, maar vraagt wel om de juiste kennis en expertise bij het opzetten van een webshop. Nu we een aantal webshops in Magento 2 hebben ontwikkeld zoals C.O.R.K.,  vertellen we je graag meer over de aandachtspunten bij het opzetten van een Magento 2 webshop, de toepassingen en de beslissingen die genomen moeten worden.

Voorbeelden van een Magento webshop op diverse apparaten

Wanneer kies je voor Magento 2?

De mogelijkheden zijn groot met Magento 2 en je kunt hiermee verschillende doelen nastreven;

  • B2C: Dit zijn uiteraard de webshops die producten online aanbieden aan consumenten. Magento 2 is hier zeer geschikt voor. Van voorraadbeheer tot het gemakkelijk verwerken van orders en het snel kunnen bedienen van jouw klanten, Magento 2 heeft het allemaal in één.
  • B2B: Voorbeelden van B2B webshops zijn groothandels, fabrikanten of zorgaanbieders. Het gebruik van Magento in B2B is nog relatief klein en kent grote verschillen met B2C. Bij B2B gaat het vaak niet om grote aantallen bestellingen, maar aan grote orders met grote aantallen. Ook hier kan een Magento 2 webshop goed op ingericht worden.
  • MultiStores: Een MultiStore of MultiShop is één Magento-systeem verbonden aan verschillende domeinen. Het beheer van de verschillende webshops op deze domeinen en de voorraad bevindt zich in hetzelfde systeem. Dus één centrale backend en het bedienen van verschillende webshops vanaf één plek, maakt het beheer zeer efficiënt. Dit komt vaak voor bij een aanbod van verschillende productcategorieën binnen verschillende webshops en domeinen of bij de uitrol van een webshop in een nieuw land waarbij deze aangepast wordt op cultuur en taal.

Het design van een Magento webshop

Een webshop moet gebruiksvriendelijk zijn en passen bij het merk. Het design heeft hier de grootste impact op. Magento 2 biedt de volgende mogelijkheden:

  • Magento 2 template: Slim gebruikmaken van een Magento template, ook wel Magento thema genoemd. Dit is in het kort gezegd een kant en klaar design, waardoor een vliegensvlugge start gemaakt kan worden. Er zijn veel aanbieders van Magento templates. 
  • Webshopdesign op maat: Een andere optie is een op maat gemaakt design. Hier wordt los van een template een design neergezet geheel naar wens van de webshopeignaar en deze vervolgens in Magento gebouwd.
  • Combinatie: Het is ook mogelijk om een combinatie te maken. Hier wordt gebruik gemaakt van een Magento template met aanpassingen naar wens. Zo kun je denken aan het wijzigen van kleurstellingen, pagina indeling of productvertoning.

Vaak krijgen wij de vraag; "Welke optie brengt de minste kosten met zich mee?"

Dit is optie 1: het Magento template, zonder dat er aanpassingen benodigd zijn. Een template met kleine aanpassingen zal ook geen hoge kosten met zich meebrengen, maar wanneer er meer aanpassingen benodigd zijn wordt het template al meer op maat. Hoe meer maatwerk, hoe meer werk er verricht moet worden. Dit hangt wel samen met de specifieke wensen voor de webshop. De exacte kosten kunnen wij bepalen als de wensen zijn besproken.

Magento 2 modules

Een Magento webshop is altijd opgebouwd uit modules of plugins. In de basis biedt het Magento 2 platform al veel functionaliteiten. Zo zijn er simpele SEO optimalisaties toe te passen of productreviews en is er natuurlijk het voorraadbeheer. Om specifieke wensen te kunnen bedienen wordt een webshop uitgebreid met geavanceerde Magento modules. Tijdens het ontwikkelen van nieuwe Magento 2 webshops merken we dat het aanbod aan uitbreidingsmodules voor Magento 2 nog schaars zijn. Dit is logisch, aangezien Magento 2 nog niet zo lang bestaat. Voor Magento 2 moeten alle bestaande Magento 1 modules nog aangepast worden of vaak zelfs opnieuw gebouwd worden. Dit omdat deze 'verouderde' modules niet aansluiten op de techniek van het vernieuwde platform. Dit kost tijd, echter voorzien we dat het aanbod van Magento 2 modules snel zal gaan groeien.

Goede third party modules

Onze developers zullen altijd de beste modules gebruiken voor de ontwikkeling van een Magento 2 webshop en hier ook in adviseren om samen een goede keuze te maken. Ook al is het aanbod voor Magento 2 nog wat schaars, we komen altijd met een oplossing.

Voorbeelden van modules zijn betaalsystemen, Google Shopping/productfeed koppelingen of reviewtools. 

De juiste keuzes voor jouw webshop

Voordat het daadwerkelijke programmeren kan beginnen, zullen er eerst een aantal besluiten genomen moeten worden. Past Magento 2 bij je aanbod van producten of dienstverlening? Wil je een op maat webdesign of zijn er Magento templates die nauw aansluiten op jouw wensen? En welke functionaliteiten zijn er nodig om de bezoeker de juiste service te kunnen verlenen? Ons development team kan je goed helpen met het maken van dit soort keuzes.

 Nieuwsgierig geworden? Je bent altijd welkom voor een kop koffie op IJburg om ideeën uit te wisselen!

Krijn TaconiskadeAmsterdam1087 HW