Wat betekent de opkomst van IoT voor MKB'ers? (IoT - deel 5)

28 juni 2017

We hebben al een aantal artikelen geschreven over the Internet of Things (IoT). Hierin hebben we het gehad over welke voordelen het met zich meebrengt in ons dagelijks leven. Maar ook wat de impact van dit alles is op de beveiliging van data én juist hoe deze data marketeers heel veel plezier gaat brengen. Toch ligt hierin ook direct een mogelijke valkuil voor de kleinere ondernemingen.

Waarom de kleine ondernemer data moet gaan gebruiken om niet achter te lopen

Zoals Arvin in dit artikel uitlegt, brengt IoT ontzettend veel marketingmogelijkheden met zich mee. Targetingmogelijkheden worden specifieker én steeds belangrijker, goed gebruik van data wordt daardoor essentieel. Echter zie ik nog vaak dat kleinere bedrijven niet of weinig doen met hun aanwezige data. En 9 van de 10 keer zien we dat veel data niet eens correct verwerkt of opgeslagen wordt. Veelal omdat de kennis mist over wat er mogelijk is én niet duidelijk is hoe belangrijk bepaalde data kan zijn.

Ook is budget (of bereidheid tot investering) vaak een groot struikelblok voor zelfstandige ondernemers om aan te haken op de snelle veranderde markt. IoT draait om connected devices. Om hier gebruik van te maken zal er; of software of een app gebouwd moeten worden. Hoe financiert een kleine onderneming dit? Hoe kan de lokale garage inspelen met een aanbieding voor als de tank van een auto bijna leeg is? Of welke kosten brengt het met zich mee om het voorraadbeheer en bestelsysteem zo in te richten, dat er automatisch aanbiedingen gedaan kunnen worden op basis van trends van uw klantbestand? Of dat de bierkoerier u een aanbieding stuurt omdat de koelkast registreert dat de biervoorraad laag is.

Kleine ondernemers hebben vaak weinig resources om dit zelf op te pakken of te ontwikkelen. Ik ben benieuwd welke software of tussenpartij dit toekomstige gat tussen connected devices en lokale partijen gaat invullen.

Tegengeluid op nieuwe trends

Zoals bij elke nieuwe stroming of trend ontstaat er een tegengeluid. De wens om meer persoonlijk contact, ambacht en authenticiteit zien we steeds vaker in het straatbeeld terug. Waar eerst de grote coöperaties de kleine eenmanszaken verdrongen uit het straatbeeld, komen nu juist weer de kleine boetiekjes, juwelierszaakjes of ambachtelijke frietwinkels terug en is de ouderwetse markt helemaal hot.

Dus wat denkt u; gaat IoT zorgen voor de ondergang van veel eenmanszaken of zorgt het juist voor de opkomst van authentieke zaken waar de persoonlijke aandacht nog centraal staat?

Krijn TaconiskadeAmsterdam1087 HW