Webshop Systemen Vergeleken: Magento, WooCommerce En LightSpeed

25 augustus 2017

Magento, Mijnwebwinkel, Shopify, WooCommerce of LightSpeed. Dit is slechts een greep uit de beschikbare webshopplatformen. Voor een webshophouder kan de keuze voor een systeem dan ook lastige te maken zijn. Want er is ook nog een verschil tussen Open Source, SaaS of Maatwerk. Wij bouwen veel shops in Magento, dit Open Sourceplatform heeft al vele resultaten opgeleverd voor e-commerce bedrijven en zijn strepen verdiend. Daarnaast zijn WooCommerce en Lightspeed platformen die veel worden gebruikt bij nieuwe webshops.  

In dit artikel bekijken we de drie populairste platformen en zetten we de eigenschappen, voor- en nadelen en onze visie en ervaring voor je op een rijtje, om zo een goed overzicht te geven en wellicht de keuze gemakkelijker te maken.

Het volledige systeem van Magento

Magento is een Open Source webshopplatform dat geschikt is voor de grotere e-commerce shops. Heb je een grote voorraad in verschillende productcategorieën? Koppelingen met externe systemen? Wil je een op maat webshop? Dan is Magento één van de platformen die jou veel mogelijkheden biedt.

Magento logo

Voordelen

  • Zeer uitgebreid in mogelijkheden
  • Hoge capaciteit: producten, voorraad, websitebezoekers
  • Professioneel voorraadbeheer
  • Goede koppelingen met externe systemen (zoals een kassasysteem)
  • Het systeem is Open Source en heeft een grote community die veel kennis en expertise deelt
  • Veel plugins beschikbaar. Doordat Magento groot is, is er een groot aanbod aan plugins. Dit betekent dat je vaak het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden.
  • Magento Commerce heeft geen abonnementskosten. Je betaalt natuurlijk wel voor de hosting van de webshop. Dit is afhankelijk van de grootte en de technische toepassingen in de shop. Magento Enterprise rekent wel kosten, deze is geschikt voor zeer grote webshops en komt in ons portfolio niet voor.

Nadelen

  • Zwaar platform: door hoge capaciteit en vele functionaliteiten kan de webshop zwaar worden. De vernieuwde versie Magento 2 is een stuk sneller dan zijn voorganger.
  • Programmeren in Magento is niet voor beginners: laat het over aan ervaren Magento-specialisten.
  • De eenmalig kosten voor de ontwikkeling van een Magento webshop kunnen hoog oplopen. Dit komt door de specialistische kennis die er benodigd is. Dit is geheel afhankelijk van de wensen voor de webshop.

WooCommerce als onderdeel  van een Wordpress website

WooCommerce is een plugin van Wordpress. Het is een onderdeel voor een Wordpress website en is niet te gebruiken bij andere systemen. Het platform is Open Source en staat bekend om de gebruiksvriendelijkheid en plug-and-play principe.

Woocommerce

Voordelen

  • Gebruiksvriendelijk wordt vaak genoemd bij het platform WoonCommerce, het is makkelijk om te beheren ook als je minder verstand hebt van vergelijkbare systemen.
  • Het systeem is Open Source en heeft een grote community die veel kennis en expertise deelt
  • Veel plugins beschikbaar. Er zijn veel ontwikkelaars van WooCommerce plugins. De functionaliteiten die gewenst zijn, zijn vaak al een keer gebouwd. Deze hoeven alleen nog aangeschaft en geïnstalleerd worden.
  • Wordpress is een licht systeem wat zorgt voor snelheid. Dit betekent niet automatisch dat de plugin WooCommerce dezelfde snelheid heeft, maar de website zal wel goed toegankelijk zijn voor de bezoeker. De snelheid heeft te maken met de datagrootte, efficiëntie en hosting.
  • WooCommerce heeft geen abonnementskosten. Je betaalt wel voor de hosting van de Wordpress website. Dit is afhankelijk van de grootte en de technische toepassingen.

Nadelen

  • Niet geschikt voor grotere webshops. Wanneer er verschillende (externe) koppelingen, meerdere talen of meer dan een paar 100 producten gewenst zijn, is Woocommerce niet ideaal. De mogelijkheden worden beperkt voor grotere, geavanceerde webshops.
  • Updates van externe partijen kunnen een nadeel zijn. De plugins in WooCommerce zijn afkomstig van verschillende aanbieders. Een plugin wordt zo nu en dan door de ontwikkelaar aangepast, om zo de veiligheid te garanderen, bugs op te lossen of de plugin gebruiksvriendelijker te maken. Een update kan er voor zorgen dat de plugin niet geheel meer aansluit op de webshop, zoals deze bij start ontwikkeld is. Dit maakt het soms lastig om goed up-to-date te blijven zonder dat er functionaliteiten stuk gaan.

 

Snel aan de slag met LightSpeed

LightSpeed, voorheen SEOshop, wordt steeds vaker gebruikt voor e-commerce doeleinden. Het biedt SaaS-software en is Closed Source. Dit betekent dat er geen toegang is tot de broncodes. Er wordt maandelijks een bedrag in rekening gebracht voor het gebruik van het systeem.

Lightspeed logo

Voordelen

  • Het CMS van LightSpeed is zeer gebruiksvriendelijk.
  • Veiligheid van het systeem en de bezoekers is goed. LightSpeed voert regelmatig acties uit om het systeem veiliger te maken. Het voordeel is dat dit op afstand gebeurt, door middel van updates die LightSpeed doorvoert. Als webshopeigenaar heb je hier dus verder geen om kijken naar.
  • Meertaligheid kan gemakkelijk ingezet worden. Lightspeed biedt de mogelijkheid om de webshop in meerdere talen te voeren.
  • Plug-and-play! De webshop kent een korte opstarttijd waarbij minder technische kennis vereist is, omdat het om een Closed Source systeem gaat. De opties voor inrichting worden “kant en klaar” aangeboden.

Nadelen

  • Het Closed Source Systeem van LightSpeed is wat ons betreft een nadeel. Als webshopeigenaar zit je vast aan de templates die er aangeboden worden. Elke ondernemer wil het liefst zijn eigen stijl en uitstraling neerzetten via de webshop, dit wordt hierdoor beperkt. Ook kan het in de weg zitten wanneer er specifiek functionaliteiten gewenst zijn.
  • De hoge prijs (maandelijkse abonnementskosten) maakt het platform minder aantrekkelijk voor kleinere webshops. Er komen al snel extra abonnementskosten bij extra features.

 

Welk webshopsysteem is de juiste keuze?

Helaas is hier geen pasklaar antwoord op. Dit is afhankelijk van vele factoren. In het kort kan je op basis van de volgende eigenschappen kijken of het systeem past bij jouw ideeën voor een webshop.

Magento 

Wil je een volledig systeem? Dan is Magento (versie 2) de juiste keuze. Alles is hier mogelijk. Het is wel noodzakelijk om met een expert aan de slag te gaan, omdat er specialistische kennis vereist is voor het bouwen van een Magento shop. Houd rekening met een ontwikkelperiode. Bij veel producten, meerdere externe koppelingen en ambitieuze uitbreidingsplannen zit je met Magento goed.

WooCommerce

Er zijn twee scenario’s; 1, Je beschikt over een Wordpress website waar een webshop aan toegevoegd moet worden. Dan is WooCommerce automatisch de juiste keuze. 2, Je kiest bewust WooCommerce en dit kan alleen toegepast worden in een Wordpress website. Dat laatste is een logische keuze wanneer de webshop niet al te groot is (max. 500 producten), één taal voert en de externe koppelingen of extra functionaliteiten reeds bestaan als plugin. De ontwikkeling zal hierdoor minder werk en tijd kosten.

LightSpeed

Wanneer je snel wil starten en geen technische kennis hebt of wilt inschakelen, dan is LightSpeed een goede keuze. De standaard templates zorgen ervoor dat je snel kunt starten. Bij aanpassingen zal dit wel gerealiseerd moeten worden door een ontwikkelaar. Houd rekening met maandelijkse abonnementskosten, afhankelijk van de functionaliteiten en extra’s. Het beheer van het systeem is zeer gemakkelijk.

Toch nog aan het twijfelen? Deze tips wil ik je dan nog meegeven.

  1. Maak een wensenlijstje: Wat moet jouw webshop bieden? Zijn er nog specifieke functionaliteiten benodigd, naast het aanbieden van de producten? Ga na of dit mogelijk is in de verschillende systemen en wat hier voor nodig is. Is er een kant en klare plug-in voorhanden of komt er nog ontwikkelwerk bij kijken. Door dit nader te onderzoeken zullen er wellicht systemen afvallen.
  2. Wat zijn je idealen? Op basis hiervan kan je ook gaan wegstrepen. Wil je de webshop in de toekomst uitbreiden in meerdere talen? Dan is WooCommerce geen goede keuze. Wil je een op maat gemaakt design die goed aansluit op jouw huisstijl? Dan wordt dit beperkt met Lightspeed. Wil je een webshop die door meerdere medewerkers beheert wordt zonder enige kennis van online beheer systemen? Dan kan Magento een uitdaging worden.
  3. Doe de test: Neem zelf de proef op de som in een webshop die op het beoogde systeem draait. Als bezoeker, en als de mogelijkheid er is als beheerder. Kan jij je weg vinden online, werkt de webshop fijn? En is het beheer gebruiksvriendelijk?

Om het je gemakkelijker te maken adviseren we je graag over de beste keuze. De kennis en ervaring met verschillende webshopplatformen is er bij Sprite, waardoor we snel een advies kunnen uitbrengen. Aan een goed advies gaat een goed gesprek vooraf. Kom gerust een keer langs op IJburg!

Krijn TaconiskadeAmsterdam1087 HW