Magento 2: hét webshopplatform van nu

31 maart 2017

We schreven al eerder een artikel over de overstap van Magento 1 naar Magento 2. De voordelen van het nieuwe platform werden kort toegelicht, zoals snelheid en gebruiksvriendelijkheid. We adviseerden om niet al te lang te wachten met de overstap, ook omdat Magento 1 medio 2018 niet meer ondersteund wordt. Nu zijn we een half jaar verder. Tijd om serieuze stappen te nemen!

 

Waarom nu de overstap maken naar Magento 2?

Snelheid

Het grootste voordeel van Magento 2 is de snelheid. Magento werd bij eerdere versies vaak negatief beoordeeld door de traagheid van sommige webshops.

Snelheid zal ten eerste een grote impact hebben op de beleving van uw bezoekers. Een snellere webshop betekent meer omzet of een hoger conversieratio. Ten tweede weegt de laadtijd van webshops zwaar mee bij SEO. Google ziet dit als één van de belangrijkste pijlers als het gaat om de SEO-ranking. In een eerder artikel gaan we dieper in op de laadtijd van websites en de impact op uw omzet.

Snelheid hangt niet alleen af van het platform, maar is ook afhankelijk van de opzet en de hosting. Echter zal het in de basis 25% sneller zijn dan voorganger Magento 1.

Veiliger

Een veilige webshop is minstens zo belangrijk als een snelle webshop. In Magento 2 is het mogelijk om de code van de website beter te beschermen tegen veiligheidslekken en ook veiligheidsupdates zijn gemakkelijker uit te voeren. De veiligheid komt vooral ten goede door aanpassingen in de techniek van het vernieuwde platform. Het gaat er om dat een webshop hierdoor moeilijk te hacken is en bezoekers zich in een veilige omgeving bevinden tijdens het online shoppen.

Beheer gebruiksvriendelijker

Als we spreken over het beheer hebben van een webshop, hebben we het over actualiseren van content, vernieuwen en uitbreiden van het productaanbod, module uitbreiding of functionaliteitsverbetering. Het beheer is gemakkelijker binnen het nieuwe platform. Zo is er een vereenvoudigd dashboard en zijn er betere modules beschikbaar.

 Magento 2 dashboard voorbeeld

De addertjes onder het gras

Aan elke vernieuwing zitten nadelen. Ook dit willen we in dit artikel belichten.

Geen upgrade maar een nieuwe webshop

In dit artikel gebruiken we ‘overstappen’ en niet ‘upgraden’. Wanneer u een Magento 1 webshop heeft is het niet mogelijk om deze te upgraden naar Magento 2. Waarom niet? Omdat de verbeterde technieken van Magento 2 niet aansluiten op het oude Magento 1. De basiscode die 9 jaar geleden werd geïntroduceerd kan nooit tippen aan de standaarden van nu.

Wanneer u kiest om over te gaan naar Magento 2, betekent dit dat u een geheel nieuwe webshop moet opbouwen. Wij zien hier ook weer de voordelen van in aangezien de webshop met de eisen van deze tijd gebouwd kan worden. Alle ‘problemen’ die zich eerder voordeden binnen uw shop kunnen gelijk aangepakt worden. Wij zien het als een nieuw begin. 

Nieuw design

Maakte u al gebruik van een designtemplate bij Magento 1? Ook deze kan niet één op één meegenomen worden naar het nieuwe platform. Ook hier doet de kans zich voor om eens goed over het huidige design na te denken. Voldoet deze nog wel aan de verwachtingen van uw bezoeker? Is het nog in lijn met uw merk?

Externe modules

In de afgelopen 9 jaar zijn er veel modules gebouwd door externe partijen die goed werken in  Magento 1. Sinds de introductie van Magento 2 wordt er hard gewerkt door verschillende partijen om vernieuwde modules te ontwikkelen. Echter is hier tijd voor nodig. Het aanbod van third party modules is dus nog wat beperkt. We merken wel dat dit snel uitgebreid wordt.

 

Data migratie mogelijk

Als webshopeigenaar timmert u waarschijnlijk al een tijdje aan de weg als het  gaat om het opbouwen van uw webshop: producten met productinformatie en afbeeldingen, klanten en bestellingen in de database, SEO inrichting zoals metadata en overige content. Hier zit uren werk in. Wij zijn blij u te kunnen vertellen dat een datamigratie van Magento 1 naar Magento 2 wél mogelijk is!

De data kan overgezet worden middels migratietools. Er kan gekozen worden om de data gedeeltelijk of in zijn geheel mee te nemen. Ook hier kunt u uw huidige data beoordelen: wat wil ik behouden en wat kan ik verbeteren?

 

Wacht niet met overstappen

Het overstappen naar een nieuw platform is niet zomaar iets. Er gaat veel voorbereiding aan vooraf, alles moet goed uitgedacht worden (modules, functionaliteiten, design) en uiteindelijk kost de de ontwikkeling van de shop ook tijd. Wij benadrukken nog eens dat medio 2018 updates niet meer ondersteund worden voor Magento 1. Wacht niet met het doorhakken van de knoop. Zo kunt u een goed doordachte webshop neerzetten dat aansluit op de wensen en behoeften van uw bezoekers van dit moment en de toekomst.

Ga in gesprek met onze Magento specialisten

De eerste webshops in Magento 2 zijn gebouwd door de developers van Sprite IT. Ze zitten bovenop de nieuwste ontwikkelingen, modules en mogelijkheden binnen het platform. Neem contact op voor meer informatie of om te sparren over de keuzes waar u voor staat.

Krijn TaconiskadeAmsterdam1087 HW